Gravad lax
- voor 500 g verse zalmfilet
- 4 koffielepels zeezout
- 2 koffielepels gemalen zwarte peper
- 3 koffielepels suiker
- 2 koffielepels vers gehakte dille
- Zorg dat al de graten uit de zalm verwijderd zijn.
- Meng het zout met peper en suiker, meng er dan de dille onder.
- Wrijf hier de bovenkant van de zalmfilet met in.
- Pak de filet in met plasticfolie.
- Leg de filet in een schotel en zet boven op de zalm een gewicht. (bv: een afgesloten doos van roomijs gevuld met water.)
- Laat 24 uur in een koelkast "marineren".
- Haal de zalm uit de plastic en spoel de zalm even vlug af met koud water.
- Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakjes.
Gravad lax saus:
- ca. 65 ml maïsolie
- 3 eetlepels mosterd
- 30 g kristalsuiker
- 1½ witte wijnazijn
- 1eetlepel vers gehakte dille
- Doe de mosterd met de witte wijnazijn en de suiker in een kommetje en meng met een klopper.
- Voeg al kloppend in een straaltje de olie toe.
- Meng er de dille onder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten